Bestiile  – Natura inumană a omului

Bestiile este filmul surpriză al ediției TIFF.21 și rulează doar astăzi, 25 iunie, ora 15:30, la Cinema Florin Piersic.

Comunitățile rurale din România nu au fost singurele prezentate la Festivalul de Film de la Cannes ca fiind neprimitoare cu străinii, însă, în comparație cu R.M.N.-ul lui Cristian Mungiu, The Beasts, semnat de regizorul spaniol Rodrigo Sorogoyen, nu urmărește povestea unor emigranți, ci a unui cuplu de francezi educați din Franța.

Producția se bucură de o distribuție de excepție, formată atât din actori francezi (renumiții Denis Ménochet și Marina Foïs în rolurile protagoniștilor), dar și din actori originari din Galicia (Luis Zahera și Diego Anido îi interpretează pe antagoniști). Diversitatea este sporită și prin multitudinea de limbi vorbite, anume spaniolă, franceză și galiciană. 

Cu o colecție de cadre idilice și o coloană sonoră neliniștitoare, aflată în antiteză cu armonia peisajelor, filmul prezintă povestea lui Antoine și Olga, doi fermieri sustenabili care se mută într-un sat din Galicia. Protagoniștii sunt introduși într-o scenă surprinsă în lumina difuză a unui bar și încă de la bun început sunt întâmpinați de privirile sceptice ale locuitorilor și considerați o amenințare capitalistă la adresa tradițiilor comunității. Când cei doi desființează ideea construirii unei ferme eoliene în apropiere, conflictul dintre ei și sătenii Xan și Lorezno izbucnește exploziv.

Încă de la secvența de deschidere în slow-motion, în care un cal este trântit la pământ de către bărbații din sat, putem prezice brutalitatea teritoriului și natura inumană a oamenilor care îl stăpânesc. Sorogoyen, maestru al suspansului și tensiunii, se joacă și de data aceasta cu anticipația publicului, conturând lent și cu meticulozitate o atmosferă tulburătoare. Anxietatea spectatorilor este prezentă pe tot parcursul filmului, atât datorită așteptărilor cu privire la evenimentele care vor avea loc inevitabil, cât incertitudinii deznodământului. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *