În fiecare an, selecția de filme maghiare trebuie bifată la TIFF, care anul acesta include un mare clasic, un câștigător al Ursului de Argint, cea mai recentă peliculă a unui regizor premiat cu Oscar și un documentar care a primit numeroase distincții internaționale.
Programul central al competiției din acest an include, de asemenea, filmul propus de Ungaria pentru premiul Oscar: Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată (de la ora 13:00, la Cinema Florin Piersic), al doilea lungmetraj al regizoarei Lili Horvát. În această dramă romantică, realitatea și fantezia se împletesc într-un mod unic în mintea unei femei îndrăgostite (în interpretarea excepțională a Natashei Stork).
Márta, o doctoriță neurochirurg de 40 de ani, se îndrăgostește de un bărbat întâlnit la o conferință medicală. Își lasă în urmă cariera sa de succes din Statele Unite și se întoarce la Budapesta în speranța unei vieți noi cu bărbatul iubit. Dar degeaba îl așteaptă la Podul Libertății, pe partea dinspre Pesta, că el nu vine la întâlnire. Márta încearcă disperată să-l găsească, dar când îl găsește, iubirea vieții ei îi spune că n-a văzut-o niciodată.
Este al treilea film maghiar propus vreodată pentru Oscar la Independent Spirit Awards, premiu la care a fost nominalizat, în anul 1988, filmul Hanussen semnat de Szabó István.
Legendarul regizor este invitat special în acest an la TIFF, fiind prezent, miercuri seara, la Cluj cu cea mai nouă operă a sa, intitulată Raport final (de la ora 20:00, la Cinema Victoria).
Szabó István, acum în vârstă de 82 de ani, cu o minte ascuțită, umor și un puternic ton critic, formulează un diagnostic al Ungariei de astăzi: protagonistul, un cardiolog, este concediat și se mută la țară, unde se
confruntă cu numeroasele belele ale societății maghiare – baroni locali, ipocrizie, zvonuri, crearea de
dușmani, defăimare. După premiera din această seară, regizorul premiat cu Oscar va dialoga cu publicul, iar pe 30 iulie va susține un masterclass la facultatea de film a UBB.
În programul Zilei Maghiare din acest an, mai putem vedea Lumină naturală (de la ora 20:45 la Cercul Militar), filmul de debut al regizorului Dénes Nagy, distins cu Ursul de Argint, realizat după romanul scriitorului Pál Závada și a cărei acțiune se desfășoară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Tot miercuri, de Ziua Maghiară, mai rulează filmul-dramă Pădure – Te văd peste tot (de la ora 14.30 la Cinema Victoria), filmul de debut, turnat în Maramureș, al lui Balázs Krasznahorkai, intitulat Râpa (de la ora 15.45 la Cercul Militar), Spirala (de la ora 21:45 la USAMV Open Air) a regizoarei clujene Cecília Felméri și un scheci semnat de un oaspete obișnuit al festivalului, Szabolcs Hajdu, Treasure City (de la ora 16:45 la Casa de Cultură a Studenților).
Singurul film documentar din selecția acestui an este Mamele ei (de la 18:30, la Cinema Arta), a cărei tematică a stârnit mari controverse. Bucuriile și greutățile procesului de adopție și de a deveni părinți sunt prezentate în lumina „proiectului” de înfiere a perechii de lesbiene Asia Dér și Sári Haragonics, neplăceri care sunt dublate și de prejudecățile față de homosexuali și politica de familie discriminatorie din Ungaria.
Am lăsat la final marele clasic: capodopera de neratat a regizorului Zoltán Huszárik, Szindbad (de la 16:30, la Cinema Arta), creată cu exact 50 de ani în urmă. Personajul principal din adaptarea după romanul lui Gyula Krúdy găsește frumusețea în schimbările naturii, în dragoste și în deliciile culinare. Fotografiile sepia, florile ofilite și paginile îngălbenite ale scrisorilor de dragoste ne aduc din trecut femeile și fetele frumoase, sentimentele trecătoare pe care le evocă și mirosul de neuitat al supei de carne… Rolurile principale sunt interpretate de Zoltán Latinovits, Éva Ruttkai și Margit Dajka, iar operator i-a fost la fel de legendarul Sándor Sára.