Viața idem cu pasiunea

Neînfricata Vivienne Westwood și piedestalul ei

„E așa plictisitor”, zice Vivienne Westwood privind către cameră. „Chiar trebuie să vorbim despre tot?” Din scaunul regizoral, Lorna Tucker probabil că dă din cap. Documentarul ei Vivienne Westwood: Punk, Icon, Activist e încercarea de a aduce în lumea cinematografică viața și profesia uneia dintre cele mai influente figuri ale modei, ale lumii post-moderne, ale erei punk și ale activismului politico-social.

O urmărim pe Vivienne cum se fâstâcește în fotoliul de catifea. Viața ei, fără îndoială, e o aprigă aventură, care începe cu anii de tinerețe și sărăcie. Atunci încerca să-și găsească o meserie care să-i facă plăcere, dar care să-i plătească chiria. Din 1958 până în 1971 își face pregătirea formală ca profesoară și continuă să predea, iar asta n-a oprit-o niciodată din a crea bijuteriile pe care le vindea la buticuri. Îl întâlnește pe Malcom McLaren, iar scânteile creative pocnesc ca artificiile pe un cer ce avea să se însenineze. McLaren vine cu ideile, Westwood le pune în practică. McLaren e unul dintre arhitecții mișcării punk și a succesului fulminant al trupei Sex Pistols din anii ‘70. Moda punk, după cum declară Vivienne în documentar, trebuia să fie un răspuns vehement împotriva establishment-ului, dar încetul cu încetul e transformat de presă într-o mișcare ideologică ce marchează liberalismul, toleranța și expresivitatea britanicilor. În cuvintele lui Vivienne, „what a load of rubbish!”. De altfel, presa londoneză n-a tratat-o niciodată bine pe Westwood, a lăudat-o, a blamat-o, a uitat-o.  Cu McLaren, Vivienne cunoaște totuși faima, iar spectacolele lor de modă se înmulțesc și se internaționalizează. Dar recunoașterea din lumea modei încă nu vine. Se desparte de McLaren după acidități juvenile pornite din invidii grosolane. Ea pierde contracte importante întocmai din pricina lui Malcom care fuge în Hollywood să devină producător. Westwood continuă să lucreze, iar la un curs predat în Austria îl întâlnește pe Andreas Kronthaler care îi devine partener atât în viața privată cât și cea creativă. De aici, Westwood înflorește încontinuu, rămânănd veșnic sinceră cu ea însăși și cu ceilalți din jur în ciuda tuturor repercursiunilor, în ciuda tuturor obstacolelor.

Documentarul Lornei Tucker nu-și propune nicicum să construiască imaginea completă a creatoarei de modă. E, mai degrabă, un portret expresionist cu tușe groase lăsate peste influențele lui Westwood, peste firea sa incredibil de puternică, peste curajul ei de nedescris, peste capacitatea ei de a lupta împotriva unei lumi întregi. Vivienne e un personaj grozav, interesant, zglobiu și excentric, care nu te plictisește nicicum, care te inspiră, care te marchează. Ea, Vivienne Westwood, e un exemplu, e un model.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *