România neîmblânzită: tele-enciclopedism de maxim succes

Tot ce mișcă-n țara asta, râul ramul, ursul, râsul, adunate într-un documentar de natură cu un succes de public gigantic.

Documentarul despre natura Romîniei (flora+fauna+formele de relief) narat de vocea caldă a lui Victor Rebenciuc are în momentul de față nu doar un număr invidiabil de spectatori (aprox 60.000 până la proiecția de azi) dar și-o notă flatantă pe imdb (8.8).

Da, filmul acesta, capabil să stârnească nostalgii și orgolii, plin de splendori naturale și perceput de o mare parte din public drept cel mai feel-good film românesc al ultimului deceniu se prezintă, pe pagina lui IMDB cu un scor mai mare decât Palm dOr-ul lui Cristian Mungiu și parastasul cu peripeții al lui Cristi Puiu. Are notă mai mare și decât Lozurile lui Paul Negoescu și decât Octav.

Secretul succesului documentarului regizat de producătorul Tom Barton-Humphreys este fenomenal și este un fenomen care se cere investigat mai mult decât sub forma verificărilor provenienței geografice a secvențelor din film și ursului de pe poster. Discuțiile care s-au discutat deja, despre familia de râsoaică și râsuleții aferenți sunt în mod fortuit benefice. Dacă nu mai avem râs la noi, poate ar trebui să fim mai atenți și poate ar trebui chiar să importăm, nu doar în ultra-HD pe ecranul de cinema, dar și prin codrii patriei niscaiva pisici gigantice. Discuțiile care ar trebui să fie purtate de-acum încolo sunt fix despre resorturile emoționale ale spectatorului român, care, iată, este capabil să umple săli de cinema pentru anumite filme.

Și da, ar fi optim să avem mai mult de 1-2 filme cu asemenea performanțe anual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *