Catedrala Sfântului Supermarket

Despre ce vorbim când vorbim despre dragostea de printre rafturi

Un elogiu à la Raymond Carver adus clasei muncitoare, a cărei singură consolare rămâne comunitatea. Printre rafturi (In the Ailes, 2017) e una din rarele apariții în sfera cinematografiei care să portretizeze cu răbdarea necesară monotonia vieții la locul de muncă, orele grele ce par infinite, singurătatea și liniștea unui birou gol, diminețile și nopțile repetitive.

Suntem în tura de noapte. Printre rafturile supermarketului stivuitoarele dansează mecanic pe Strauss și muzica lui blândă. Aici îl întâlnim pe Christian (Franz Rogowski), un tip tăcut, extrem de timid, mai mereu cu capul plecat în semn de respect și obediență, încercând să ascundă un trecut tumultuos. El e noul angajat al depozitului. Mentorul său, Bruno (Peter Kurth), îl primește cu omenie și-l inițiază în arta de a conduce moto-stivuitorul și măiestria de a dansa cu paleții încărcați.

Îi devine prieten și, în același timp, un soi de figură paternă. Toți angajații supermarketului sunt buni unii cu alții, înțelegători și denotă o compasiune rar întâlnită. Printre ei, Christian o întâlnește pe Marion (Sandra Hüller, starul din Toni Erdmann, 2016), o prezență ușor bipolară cu un zâmbet sincer și o bucurie fermă, dar cu o tristețe apăsătoare din pricina unei căsnicii abuzive. El se îndrăgostește de ea, o ușoară infatuare ce-l determină să-i facă o vizită clandestină, plimbându-se prin casa goală în timp ce ea face baie și cântă.

Thomas Stuber regizează o comedie romantică dulce-acrișoară, prin care ne reamintește de importanța comunității în reabilitarea celor pierduți, de umanitatea ce respiră chiar și unde pare extrem de improbabil și cum lucrurile monotone și minore pot avea ecoul unui ocean într-o catedrală de metal.

Filmul e proiectat astăzi, 26 mai, de la 17:30, la Cinema City Iulius și luni, 28 mai, de la 23:00, la Cinema Florin Piersic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *